top of page

A nagy betűs TFM

TFM – sokan használják ezt a szót, de mit is jelent pontosan?

Total Fluid Management, azaz teljeskörű folyadék kezelés. A gyártás során szükséges folyadékok, fluidok szakszerű kezelése, kezdve onnan, hogy a termék belép a gyártóegység kapuján, egészen addig, míg vagy a termékbe beépítve vagy hulladék formájában nem távozik onnan.



Ebbe a körbe tartozik, amire mindenki elsősorban gondol, a megmunkáláshoz szükséges hűtő-kenőanyag, de ezen kívül folyamatos monitorozást igényel, a karbantartás miatt is, a berendezések működtetéséhez szükséges egyéb folyadékok is, mint például a hidraulika olajok, hőközlő folyadékok, vagy a különböző minőségű vizek.

Biztonságtechnika – az első lépés

Ha elejétől vizsgáljuk a folyamatot, azt láthatjuk, hogy most már minden cég még mielőtt bármilyen terméket megvásárolna, az illetékes osztállyal ellenőrizteti a biztonságtechnikai és műszaki adatlapokat.


A piacon elérhető anyagoknak rendelkezniük kell olyan minősítéssel, ami megfelel a szigorú európai normáknak (REACH, Kémiai anyagok nyilvántartása, értékelése, engedélyezése és korlátozása), de előfordulhat, hogy egy-egy felhasználó saját magára nézve még szigorúbb szabályokat ír elő bizonyos vegyianyagokkal szemben.

A TFM-hez hozzátartozik, hogy a felhasznált anyagokkal kapcsolatos biztonságtechnikai adatlapok – Safety Data Sheet, SDS – mindig rendelkezésre álljanak, és legyen egy felelőse, hogy ezek mindig a legaktuálisabb információkat tartalmazzák.


Adatrögzítés – a tényező, ami kihagyhatatlan

A következő fontos lépés, ha valaki a valóságnak megfelelő, és pontos könyvelést szándékozik készíteni, hogy a beérkezett és a felhasznált anyagok naprakészen legyenek rögzítve. Erre számos megoldás létezik, kezdve, az egyes esetben még mindig használt kockás papírral, de egyre jobban teret nyer az elektronikus, akár online adatrögzítés. Az online megoldások nagyban elősegítik a teljeskörű transzparenciát, megfelelő információ áramlást, a gyártásban résztvevő osztályok részére.


Megfelelő felhatalmazással mindenkinek lehetősége van betekinteni a számára érdekes adatokba, mint például egy termék költségelemzés során fontos lehet az egy alkatrészre eső fluid költségek ellenőrzése, vagy egy karbantartó részlegnek, hogy bizonyos gépek egy adott időszakban mennyi hidraulika vagy szánkenőanyagot használtak fel. De épp olyan hasznos lehet, ha egy reklamáció alkalmával ellenőrizhető az adatbázisban, hogy a gyártó berendezésen milyen beavatkozásokat végeztek, milyen adatokat mértek a problémás gyártási időszakban.


Mérés, döntés, beavatkozás, mérés


A fenti tevékenységek elvégzése napról napra, hétről hétre mindig szükséges, hogy a gyártást kiszolgáló folyadékok mindig a legjobb „kondícióban” legyenek. A sorrend is nagyon fontos, mert bármilyen beavatkozást meg kell, hogy előzzön egy aktuális állapot felmérés. Ide tartozik, ami mindenki számára nagyon evidens, a folyadék szint ellenőrzése, még mielőtt utántöltést végzünk.

De folyadékok esetén még számos jellemzőt mérhetünk, akár egy koncentrációt, konduktivitást, vagy titrálással az összetevőket. Különböző folyadékok esetén, különböző méréseket alkalmazunk. Más mérhető paraméterek, jellemzők adhatnak információkat egy mosófolyadékról, mint egy hidraulika folyadékról, vagy akár egy technológiaivízről. Információk birtokában tudunk döntéseket meghozni, majd beavatkozni.



Hulladék kezelés – nem feledkezhetünk meg a fontosságáról

Ha a folyadékok elvégezték a nekik szánt feladatot, a gyártó egységeknek gondoskodni kell a további kezelésükről is. Különböző folyadékok különböző hulladék kategóriába esnek, vannak olyan anyagok, amik újrahasznosíthatók, de vannak olyanok is, amiktől csak költséges megsemmisítéssel lehet „megszabadulni”. Ezért nagyon fontos dolog a szelektív hulladék gyűjtés, és megfelelő EWC kód alá való besorolás.


Kitelepített fluid szolgáltatás is lehetséges



Cégünk közel 20 éve végez fluid management tevékenységet a magyar piacon. Szervíztechnikusi hálózatunk egész Magyarországra kiterjed. Azonban van számos olyan partnerünk, akik helyben telepített fluid szolgáltatást igényel különböző létszámmal és felszerelésekkel. Ezen szolgáltatások kiépítésének a része a Blaser Swisslube CFM szoftvere is minden esetben.


Amennyiben hasznosnak találtad cikkünket, kérlek osszd meg másokkal is.

Ha érdekelne is kérlek vedd fel velünk a kapcsolatot az alábbi linkre kattintva: https://www.helvet.hu/tfm-szolgaltatas


Helvet Kft.




Recent Posts

See All
bottom of page