top of page

Biztos mindent tudsz a gyémántpasztákról?

Polírozás gyémánttal - Polírozási feladatok esetében a gyémánt használata előnyösebbnek bizonyult más dörzsölő anyagokkal szemben. Habár a gyémánt egységenkénti ára magasabb, a legtöbb esetben a polírozáshoz szükséges mennyiség nagyságrendekkel kisebb, mint az árkülönbség. A gyémánt ezen kívül gyorsabban csiszol, kevesebb idő szükséges a kívánt eredmény eléréséhez, és pontosabb mikroszerkezetű felületet hoz létre kevesebb karccal, hibával.


A legjobb eredményt úgy érhetjük el, ha az elvégezendő feladathoz gondosan kiválasztjuk a megfelelő pasztát és annak szemcseméretét.


A gyémántpasztákat jellemzően két csoportba sorolhatjuk:


Polikristályos – A polikristályos gyémánt minden egyes szemcséjén rengeteg forgácsoló felület található, mely gyorsan anyagleválasztást tesz lehetővé. Használata közben lassan apróbb szemcsékké alakul, ami által szebb, finomabb felületek hozhatók létre. Amorf felépítése és a hasítási felületek hiánya miatt rendkívüli módon ellenáll a nyomásnak. Kevesebb alfelületi deformációt okoz.


A polikristályos gyémánt használható mind extrém kemény mind lágy anyagok leppeléséhez és polírozásához.


A szögben álló, tömbös alakú polikristályos gyémántok nagyon sok vágóéllel rendelkeznek a szemcse felületén, mely kevesebb deformációt eredményez.


Monokristályos – A monokristályos gyémánt költséghatékony megoldást kínál jó anyagleválasztással és felülettel. A szemcsék enyhén szabálytalan alakúak, rajtuk több vágóél található. Jellemzően az olyan alkalmazásokhoz használják, ahol a polikristályos gyémánt előnyeire nincs szükség.



A monokristályos szintetikus gyémánt előállítása viszonylag olcsó, ezért használata igen elterjedt általános leppelő- és polírozó munkáknál. A monokristályos gyémánt éles élei biztosítják a tiszta és jó anyagleválasztást.


A monokristályos gyémántot régóta használják, mind természetes, mind szintetikus formában.


A szintetikus polikristályos gyémánt azonban jellemzően jobb felületet eredményez, és főként jelentősen gyorsabban.


Legfontosabb jellemzői:


  • Gyorsabb anyagleválasztás (önélező)

  • Nagyon egységes polírozott felület

  • Egységesebb szemcseméret eloszlás

  • Keményebb, szívósabb szemcsék

  • Tömbös alakú szemcsék

  • Hatszögű mikrokristályok (minden irányban egyformán kemény)

  • Különösen durva felület (több vágási pont)

  • Felülete 300%-kal nagyobb, mint a monokristályos gyémánt felülete

  • Nincs csiszolási irányfüggőség (a csiszolás független a szemcsék irányától, bármilyen irányú mozgással egyformán hatékony)

Oldhatóság:


A hordozóanyag határozza meg az oldódást. Vízben és alkoholban oldódó paszták egyszerűen tisztíthatók a felületről. Az olajban oldható paszták a korróziót gátolják.


Osztályozás


A szemcsék osztályozása közvetlen hatással van a felületi minőségre valamint a leválasztandó anyag mennyiségére. Az alkalmazott pasztában található gyémántszemcsék szoros tűrése nagyobb teljesítményt és jobb felületet eredményez.

A szemcse mérete függ a megkövetelt felületi minőségtől illetve a felület bevonatának funkciójától.


A precíziós osztályozású szemcsék nagy termelékenységet és ismételhetőséget garantálnak, valamint lehetővé teszik a gyémántszemcsék adott feladathoz történő nagyon pontos kiválasztását.


Gyémánt koncentráció


Az anyagleválasztási ráta és az ebből adódó munkaidő a gyémánt koncentrációjától függ. A paszta magas gyémánt koncentrációja rövidebb polírozási időt garantál.

A joke Magic gyémántpasztákban a szűk tartományban kalibrált, agglomerátumtól mentes, tömbös szemcsealakú polikrostályos gyémántok nagy koncentrációban, egyenletesen oszlanak el, mely kivételesen magas polírozási eredményt kínál.

A kivételes tulajdonságokhoz magasabb ár párosul.


A piacon található olcsóbb gyémántpaszták jellemzően monokristályos gyémántokból állnak. Mint ahogy a fentiekből látható, ezekkel az olcsóbb gyémántpasztákkal is lehetséges szép felületeket létrehozni, de jellemzően hosszabb idő szükséges hozzá, és a felület minősége sem fogja elérni a joke Magic polikristályos gyémántpaszta által elérhető érdességű felületet.


Amennyiben nincs szükség a joke Magic paszta által kínált hibátlan tükrös felültre, nagyon jó és költséghatékony megoldást kínál a joke Basic gyémántpaszta termékcsalád, melynek ára az ismert versenytársakhoz képest is kedvező, miközben minősége meghaladja azokét.


0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page